Ægtepagter

De fleste indgår ægteskab i tillid til, at det skal vare livet ud. Desværre bliver ca. 50% af alle ægteskaber opløst ved skilsmisse. 

 

Hvad er en ægtepagt? 

En ægtepagt er en aftale mellem 2 personer om formueordningen i deres nuværende eller kommende ægteskab. I ægtepagten kan man skrive, at alt eller dele af det, ægtefællerne ejer, skal være deres særeje og således ikke deles i tilfælde af for eksempel skilsmisse. Ønsker ægtefæller at give hinanden større gaver, skal dette også ske ved en ægtepagt. 

 

Fælleseje 

Hvis I ikke foretager jer noget, får I automatisk fælleseje også kaldet formuefællesskab, når I gifter jer. Det omfatter alt, hvad I ejer den dag, I gifter jer, og alt hvad I får i fremtiden, i form af opsparing, arv, gaver, lottogevinster, møbler, indbo mv. Dette gælder dog ikke, hvis arv eller gave er gjort til særeje af giveren.  Selvom I har fælleseje, hæfter I ikke for hinandens gæld, medmindre I har påtaget jer en udtrykkelig forpligtelse hertil. Undtagelsen er skattegæld. Den længstlevende af jer kan sidde i uskiftet bo med fællesbørn ved fælleseje. 

 

Skilsmissesæreje 

Hvis I ikke ønsker, at jeres ejendele skal indgå i en ligedeling i tilfælde af separation eller skilsmisse, er det muligt at aftale skilsmissesæreje. Dette betyder, at i tilfælde af separation eller skilsmisse bliver jeres ejendele ikke fælleseje, men særeje. Hvis I ikke bliver separeret eller skilt, bortfalder skilsmissesærejet, når den første af jer afgår ved døden. Så bliver formuen til fælleseje. Også her kan den længstlevende af jer således sidde i uskiftet bo med fællesbørn. 

 

Særeje 

Vælger man fuldstændigt særeje, opretholdes dette for hver af jer ved såvel separation, skilsmisse og død. Det betyder, at den længstlevende af jer ikke kan sidde i uskiftet bo, men skal skifte, når den første af jer dør. 

 

Kombinationssæreje 

Fælleseje, skilsmissesæreje og fuldstændigt særeje kan kombineres på forskellige måder. 

 

Pensionsordninger 

Pr. 1. januar 2007 blev der vedtaget en ny lov. Ved skilsmisse følger pensionen personen. Jeres pensioner skal altså ikke deles ved skilsmisse eller separation. Hvis man ønsker en deling af pensionerne, skal dette anføres i en ægtepagt. Dette er især aktuelt, hvor den ene af jer har hovedparten af familiens pensionsopsparing i sit navn. 

 

Gyldighed 

En ægtepagt skal oprettes skriftligt og underskrives af begge parter. Derudover er det et gyldighedskrav, at ægtepagten tinglyses ved Personbogen. Efter indførelsen af reglerne om, at pensionsordningerne ikke skal deles, kan det i mange ægteskaber være nødvendigt at få etableret en ægtepagt, således at I begge er sikrede i tilfælde af separation eller skilsmisse.  Ved at kombinere en ægtepagt med et testamente får du flere muligheder for at tilgodese din ægtefælle, så han/hun bliver så lidt økonomisk berørt som muligt ved din død. 

 

..... 

 

Skal du giftes, skal du og din kommende ægtefælle således overveje, om I vil have fælleseje eller særeje i jeres ægteskab eller eventuelt delvist særeje og delvist fælleseje.    Hvis I gifter jer uden at foretage jer noget, får I automatisk formuefællesskab - også kaldet fælleseje - i ægteskabet, jf. retsvirkningsloven.  Størstedelen af alle nygifte har rent fælleseje, men det betyder ikke, at fælleseje altid er den mest fornuftige løsning. Formuefællesskabet omfatter ikke kun, hvad I hver især ejer ved ægteskabets indgåelse, men også alt, hvad I hver for sig erhverver i fremtiden - også opsparing, tipsgevinster, arv eller gaver.  Vi anbefaler, at I før ægteskabets indgåelse drøfter, om I begge ønsker at dele jeres eventuelle positive formue med den anden, hvis ægteskabet skulle vise sig ikke at holde resten af livet. Hvis I begge synes, det vil være mest rimeligt med en deling af alt, hvad I ejer - også det I hver for sig havde med ind i ægteskabet - behøver I ikke at foretage jer noget. Så er den almindelige regel om fælleseje gældende.  
En skilsmisse rammer dog bredere end mange går og tror. Er man for eksempel selvstændig erhvervsdrivende risikerer man, at ens virksomhed skal ”deles” ved en skilsmisse, hvilket kan betyde, at virksomheden må lukke. I en sådan situation er det yderst vigtigt, at man forebygger en sådan og andre lignende situationer og opretter særeje i forbindelse med ægtepagt eller testamente.    Vi har god og solid erfaring i oprettelse af ægtepagter m.v.

 

Kontakt os for en uforpligtende snak omkring ægtepagt!

 • Ny lov om forretningshemmeligheder   Med virkning fra den 9. juni 2018 har Folketing Læs mere
 • DRPR - Persondataforordningen FORBRUGEROMBUDSMANDEN: MARKEDSFØRINGSAMTYKKE SKAL Læs mere
 • Retsmægling Retsmægling er forligsforhandlinger i Rettens regi Læs mere
 • Januarudsalg og betalingskort Januarudsalget er en af de perioder på året, hvor Læs mere
 • Du må ikke altid lovligt udleje via Airbnb! Selvom disruption med deleøkonomi er det ”nye sor Læs mere
 • Har du brug for en forsvarsadvokat? Forsvarsadvokat Hvis du har brug for et godt forsv Læs mere
 • Vi er blevet større Firmanavnet bliver Berg Advokater, når advokatfirm Læs mere
 • Bliver du snydt i pension? Mange lønmodtagere har ifølge kontrakt eller over Læs mere
 • Fald ikke i abonnementsfælden! Det sker oftere end du tror. Hvis du pludselig mo Læs mere
 • Penge- og Privatøkonomi Hvad opnår vi med et testamente? Min samlever og j Læs mere
 • Effektiv landbrug Tryk for større billede Læs mere
 • Erik Bergs svar til læserne i Penge og Privatøkonomi Hvad betyder det økonomisk, hvem der får børnene?  Læs mere
 • Læs Erik Bergs Svar til læserne af Penge og Privatøkonomi Min mand og jeg er i færd med at sælge vores lejli Læs mere
 • Pas på dit CPR.NR! Forbrugerombudsmanden oplyser, at han jævnligt bli Læs mere
Se nyhedsarkivet
VOJENS:
Sitemap
Medlem af: